Zdroj: http://www.kaceni-plzen.cz/clanky-o-kaceni-stromu/povoleni-ke-kaceni-stromu-2016  •  Vydáno: 8.1.2016 22:47  •  Autor: Václav Voráček

Povolení ke kácení stromů 2016

Povolení ke kácení stromů 2016Pro rok 2016 platí stejné podmínky jako v roce 2015 (Vyhláška nebyla nijak upravena) Kácení stromů se může provádět pouze v období vegetačního klidu, které se však nevstahuje na rizikové stromy ohrožující majetek nebo lidský život.

Podle současného znění novely není třeba povolení pro ovocné dřeviny rostoucí na pozemcích v zastavěném území evidovaných v katastru nemovitostí jako druh pozemku zahrada, zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha se způsobem využití pozemku zeleň. Nově se to týká i zahrádkářských kolonií či zahrad u rekreačních objektů.

Jako ovocné dřeviny jsou považovány: Angrešt, rybíz, broskvoň, hrušeň, jabloň, temnoplodec, jeřáb obecný moravský (sladkoplodý), kdouloň, líska obecná, mandloň obecná, meruňka, morušovník, ořešák vlašský, maliník, ostružiník, slivoň, třešeň a višeň.

Na ostatní dřeviny se vztahuje povinnost získat povolení ke kácení, pokud dřevina v tzv. prsní výšce 130 cm nad zemí má obvod kmene 80 a více cm. Za žádost o kácení se neplatí žádný poplatek a úřady by o žádosti měly rozhodnout do 30 dnů.

Povolení tedy není třeba:

Kácení by se mělo provádět dle vyhlášky zpravidla v době vegetačního klidu (od 1.10. do 31.3.) avšak vyhláška kácení v době vegetace nezakazuje.